28 mei 2018

HOUD MOED

Heb jij ook reuzen in je leven, die je intimideren en angstig maken? Er kan zoveel gaande zijn in je leven, wat op je afkomt als een reus, waarvan je je afvraagt of je hem überhaupt kan verslaan. 
Iedereen heeft wel een reus waar je in meer of mindere mate tegenaan loopt. De ene keer trekt de reus zich even terug en denk je er weer van verlost te zijn, maar al snel laat hij zich weer zien. 

Het verhaal van David en Goliath is een verhaal in de bijbel dat ons heel goed kan helpen in ons leven. Goliath was een intimiderende reus, eentje waar je angstig van wordt en het liefst heel hard voor wegrent. En hij was ook behoorlijk arrogant en zelfingenomen. 
Hij daagde het Israëlische volk uit: Als iemand van hen Goliath zal verslaan, dan beloofde hij dat de Filistijnen hen zouden dienen. 
Een man van bijna 3 meter lang, bekleed met ruim 60 kilo aan wapenuitrusting riep dit tegen het volk. Hij riep dit niet 1 keer, maar 40 dagen lang, iedere ochtend en iedere avond weer!!! Hij bleef het Israëlische volk maar uitdagen.

Ook Saul, de Israëlische koning was erg geïntimideerd. Hij loofde zelfs een beloning uit voor degene die de strijd durfde aan te gaan met Goliath. Hij ging de strijd zelf ook het liefste uit de weg. 
Maar David was helemaal niet geïntimideerd. ‘David zei tegen Saul: "Laat niemand de moed verliezen door die Filistijn. Ik zal met hem vechten."’ (1 Samuel‬ ‭17:32‬)‬‬‬
Hij had al navraag gedaan bij de mannen van Israel. Meerdere malen vroeg hij wat de beloning zou zijn en telkens kreeg hij hetzelfde antwoord. Maar David doorzag de reus van een afstand. Hij zag dat de aanval van Goliath niet alleen een aanval was op het volk Israel, maar dat hij het leger van de levende God uitdaagde! (1 Samuel 17:26)

David had al eerder de strijd gewonnen met God: Als herder van de kudde schapen van zijn vader kwam er soms een leeuw of een beer om een schaap te roven. David liep het dier dan achterna, sloeg hem neer en redde het schaap uit zijn bek. Hij wist dat God hem had gered uit de klauwen van leeuwen en beren. (1 Samuel 17: 34-37) En dat was dan ook precies de reden waarom hij de strijd aandurfde met Goliath. 
Ze deden nog een poging om hem een wapenuitrusting aan te doen, maar David voelde zich niet op zijn gemak in het zware pantser: ‘Toen zei David tegen Saul: "Ik kan hier niet in lopen, want ik ben dit niet gewend." En hij trok alles weer uit.’ (1 Samuel 17:39)
‭‭Hij zocht wat stenen, verzamelde die in zijn tas en liep met zijn slinger naar Goliath.‬‬‬‬‬‬

Geen grootse wapenuitrusting, maar alleen dat wat hij al had, zijn eigen slinger, was zijn wapen tegen de grote reus. En die arme Goliath? Hij lachte hem uit. Hij zag een kleine, roodharige, knappe man op hem aflopen met een simpele slinger, maar hij was geheel blind voor de geestelijke wapenuitrusting die David alle kracht gaf wat hij nodig had om zijn tegenstander te verslaan. 

En nu nog een keer de vraag: wat zijn de reuzen in jou leven? Welke bedreigingen hangen er boven jou hoofd? Ziekte of zelfs de dood, pijn, verdriet, angst, gepest, intimidatie, geweld, onrecht, verslaving, gevangenschap en ga zo maar door….
Vaak vergeten we helemaal dat we God aan onze zijde hebben staan! En we vergeten ook dat onze reus een intimiderend, arrogant mannetje is, die niets kan beginnen tegen het leger van onze Heer!
De Heer heeft geen zwaar of lans nodig om te overwinnen, want Hij is degene die de uitslag van de strijd bepaald en hij zal alle reuzen in ons leven aan ons uitleveren! (1 Samuel 17:47)

Tegenslag krijgt iedereen, of je nu Christen bent of niet. Maar vergeet niet dat we ook een onzichtbare strijd te voeren hebben. satan wil maar wat graag de schapen bij de Herder weg roven, op wat voor manier dan ook. hij zal bepaalde situaties ook zeker proberen te gebruiken, hopent dat we in de strijd het zicht op de Herder verliezen. 
‘Wees verstandig en let goed op. Jullie vijand, de duivel, loopt rond als een brullende leeuw die een prooi zoekt. Hij zoekt wie hij kan verslinden. Verzet je tegen hem, sterk in je geloof. Vergeet niet dat je broeders en zusters over de hele wereld dezelfde problemen meemaken als jij.’ (1 Petrus ‭5:8-9‬)‬‬

Het is de Herder zelf die de leeuw neerslaat en ons redt uit zijn greep! Hier op aarde hebben we te maken met pijn, ziekte, verdriet, angst, onrust…  Maar Jezus zegt zelf dat we moed moeten houden, want Hij heeft de wereld al overwonnen. Dus waar je ook doorheen gaat, wat je ook meemaakt: 
God geeft ons de kracht om niet op te geven. En Hij moedigt ons aan. Hij wil ervoor zorgen dat we  één zijn met elkaar en dat we Hem met ons hele hart zullen dienen, net als Jezus Christus. (Romeinen 15:5)
Dus houd vast aan je geloof. Zorg dat niemand je beloning van je afneemt. (Openbaring‬ ‭3:11)‬‬‬‬


2 opmerkingen:

  1. Dank je wel. Mooi stuk en goed geschreven. Ik heb er een boekje over: Goliath Must Fall: Winning the Battle Against Your Giants. Op Youtube kun je er video's over bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn om te horen Aritha! Ik zal eens kijken, vind het zelf een heel mooi Bijbelgedeelte....

      Verwijderen