5 december 2017

LICHT

Wie wil er geen perfect leven; zonder zorgen, geen pijn en verdriet en wetende dat je kan voorzien in je behoeften…..
Kerst komt er aan en vandaag schalde er een lied via de radio onze kamer binnen:

“Oh, met kerst voelt alles altijd even fijn,
wanneer de liefde heerst en de angst verdwijnt.
Gaan onze harten open, zijn de problemen klein.
Oh, kon elke dag maar kerstmis zijn.”
(Kerstmis, Marco Borsato)

De tekst laat verderop nog horen dat iedereen welkom is en je zo kan aanschuiven, er is altijd wel iets wat je lekker vindt! Het perfecte droombeeld van een fantastische kerst, maar de realiteit ligt hier vaak zover van verwijderd….

Volgens dit lied zijn de problemen met kerst klein, maar ik wil liever niet iedereen op het kerstdiner uitnodigen die dit heel anders ervaren. Ik ben bang dat je hele stadia kan vullen met de mensen waarvan de problemen met kerst nog net zo groot zijn als daarvoor. En volgens mij kunnen die problemen met kerst juist groter voelen, doordat je geconfronteerd wordt met het perfecte plaatje van kerst.

Maar eigenlijk is het kerstverhaal ook helemaal geen perfect plaatje;
Een jong stelletje komt uitgeput, na een lange reis aan in Betlehem en vervolgens kunnen ze niet eens een fatsoenlijke slaapplaats vinden. Hun baby wordt geboren tussen de dieren en vindt zijn eerste bed in een voederbak, gewikkeld in doeken.
Jezus staat zijn plek in de hemel af om als mens te gaan leven op aarde, waar op de dag van Zijn geboorte niet eens plaats voor hem is. En al snel moeten Zijn ouders met Hem vluchten, omdat alle pasgeboren baby’s gedood zullen worden.
Nee, het perfecte plaatje is heel ver te zoeken….

Ook in Zijn verdere leven heeft Jezus het vaak niet makkelijk. Mensen begrijpen Hem niet, veel willen niets van Hem weten. Hij heeft een vaste groep vrienden, maar ook zij laten Hem in de steek op cruciale momenten. Hij maakt mee wat wij allemaal van tijd tot tijd meemaken. Zijn tijd op aarde was verre van een perfecte periode, zonder problemen.
Maar ondanks dat stond er een ster aan de hemel bij Zijn geboorte, een licht dat aangaf dat er iets bijzonders was gebeurd: een Koningskind was geboren!!!

Zijn komst op aarde was niet perfect en ook Zijn verdere leven liep Hij aan tegen de moeilijkheden op aarde; moeilijkheden in relaties, gezondheid van geliefden, tegenstanders, afwijzing en uiteindelijk zelfs de dood. Niets menselijks bleef Hem bespaart, heel bewust kwam God naar ons toe om te dienen als een knecht….
Maar Jezus zei zelf het volgende:
‘Ik ben het licht van de wereld. Wie Mij volgt, zal nooit in de duisternis leven, maar hij zal het licht hebben dat leven geeft.’’
Joh. 8:12

Het leven waar Jezus deelgenoot van werd was niet perfect, maar Hij zelf was dat wel! Hij kwam zonder zonden. Hij deelde in liefde. Hij kwam om te onderwijzen, te troosten, te genezen. En Hij kwam juist bij die mensen waar het perfecte plaatje ver te zoeken was.
Mensen die verstoten werden door hun omgeving, die bezig waren met de verkeerde dingen, die getekend waren door het leven.
Hij kwam bij hen en Hij komt bij ons, om ons te vertellen dat Hij het Licht is van deze wereld. Tussen al onze moeiten door wil Hij Zijn licht schijnen in ons leven. Dwars door de duisternis grijpt Hij ons bij de hand en zegt tegen je: ‘Wees niet bang, ik help je.’
(Jes. 41:13)

Zie je op tegen kerst en de adventstijd, voel je je moe of verslagen? Probeer dan juist in de komende 4 weken iedere week een kaarsje aan te steken. Misschien wel op dit moment de eerste…..
Hij wil ook jou het licht geven dat leven geeft en met Zijn lamp over je hoofd schijnen, zodat je bij Zijn licht door de duisternis heen kan wandelen. (Job 29:3)
Iedere week komt er een brandend kaarsje bij en komt er steeds minder ruimte voor het donker.

Mijn gebed voor jou is dat je in Zijn licht kan gaan staan,  waardoor de duisternis je niet meer kan omsluiten.


4 opmerkingen:

  1. Hallo Anita, ik ben Esther.
    Heel duidelijk zo neer geschreven. Het is zo waar...
    de Heere kwam in een gebroken wereld.
    Hij is het ware Licht... om koude harten te verlichten en te verwarmen.

    Hartelijke groet, Esther.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Esther! Bedankt voor je reactie, leuk!
      En ja, we leven in een gebroken wereld. Wat is het toch fijn dat we mogen weten dat God altijd bij ons is!

      Verwijderen
  2. Dank je wel. De realiteit is vaak zo anders dan wat we graag zouden willen. Jouw blog is een bemoediging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad Ariella! Ik schrijf dit ook uit eigen ervaring en ben zo dankbaar dat Hij met Zijn licht op ons schijnt!

      Verwijderen