26 januari 2018

HET FUNDAMENT VAN JE LEVEN

Ken je de gelijkenis van de man die een huis bouwt op een rots en de man die een huis bouwt op het zand? (Math. 7:24-28)
Wat is volgens jou de rots? En wat is het zand? De rots was voor mij altijd wel duidelijk: dat was Jezus of God, een rots om op te bouwen. En het huis op het zand was een leven zonder God, dat tijdelijk wel overeind bleef, maar uiteindelijk in elkaar zou storten.
Pas deze week las ik deze gelijkenis met nieuwe ogen en ontdekte ik een heel andere betekenis. Heel verfrissend om een opleiding te volgen, waarbij je nieuwe inzichten voorgeschoteld worden, waardoor je ogen open gaan voor een heel nieuw verhaal.

‘(Jezus zei tegen zijn leerlingen:) "Lúister niet alleen naar wat Ik zeg, maar dóe het ook. Dan lijk je op een verstandig man die zijn huis op rotsgrond bouwde.’ (Math 7:24)
De rotsgrond heeft alles te maken met luisteren en doen! Wanneer je naar Jezus luistert en het ook doet, dán lijk je op een verstandig man, die zijn huis op rotsgrond bouwde!
Het fundament is het vasthouden van Gods woorden en lessen en er naar leven, ook wanneer er stormen razen in je leven!

Stel; het leven gaat je voor de wind! Je gaat naar de kerk, luistert naar Gods woord, leest de Bijbel en je bidt. Het is een fijne gewoonte, waar je je graag aan vast houdt en het is op die manier een deel van je leven geworden. Maar zodra je moeilijke dingen tegen komt in je leven is het een opgave om nog naar Gods woorden te luisteren. De kerk bezoeken lukt je niet en bidden, daar heb je helemaal geen puf meer voor. Langzaam spoelt het zand onder je leven vandaan en heb je weinig houvast. Je raakt je geloof kwijt, vraagt je af waar je dit aan verdient hebt en je raakt steeds verder bij God vandaan….

Maar het kan ook zo; je leert God kennen in je leven, je leest de Bijbel en gaat naar de kerk. Je omringt je met mensen die je wegwijs kunnen maken in het leven met God. Je bekijkt hoe je Gods woord praktisch toe kan passen in je leven en stap voor stap leer je te leven met God aan je zij. Je leert Hem steeds beter kennen en ontdekt hoeveel God van je houdt en in alles met je mee wil gaan. Maar je leert ook dat je iedere keer zelf een keuze moet maken om die weg met Hem te gaan.
Wanneer er moeilijke dingen in je leven gebeuren weet je dat je die weg met God mag gaan. Dat maakt de weg zelf niet makkelijker, maar het biedt je wel de troost en de hoop die je juist op die moeilijke weg zo nodig hebt!
Het luisteren naar God en Zijn woord toepassen in je leven geeft je een rotsvast fundament wanneer de storm om je heen giert.

Niet het woord van God is het fundament, maar dat wat jij met Zijn woord doet kan het fundament worden van je leven! En door je keuzes heen wil Hij je die stevige Rots bieden!
Ken jij Hem al als die God? Ik hoop dat je het waard vindt om uit te gaan zoeken wie God is en hoe Hij echt deel kan zijn van je leven. Want als ervaringsdeskundige weet ik dat Hij je ondanks moeilijke dingen in het leven een hoopvolle toekomst aanreikt en je dwars door de stormen heen leidt zonder dat je huis in elkaar stort!


‘Als je in de verleiding komt om verkeerde keuzes te maken, is het heerlijk voor je als je toch voor het goede kiest en aan je geloof vasthoudt. Want dan zal de Heer je het eeuwige leven geven. Dat is de beloning die Hij heeft beloofd aan de mensen die van Hem houden. Maar je mag nooit zeggen dat Gód jou op de proef stelt. Want God kan niet door het kwaad verleid worden om iets slechts te doen. En Hij doet Zelf ook niemand kwaad om iemands geloof op de proef te stellen.’
‭‭Jakobus 1:12-13

Geen opmerkingen:

Een reactie posten