25 december 2018

GOD IS MET ONS

Het klinkt allemaal zo romantisch; een jong stelletje dat op reis gaat. Zij hoogzwanger en hij een lieve, zorgzame jongeman. Aankomend in Bethlehem gaan ze langs vele deuren, maar de herbergen waren allemaal vol. Maar wat zoet, in de stal is mooi opgeklopt schoon hooi, een paar lieve dieren en wanneer het kindje is geboren ligt het in lekkere warme dekens gewikkeld, in een kribbe met nog meer schoon opgeklopt hooi.... Er valt een warm ligt van een glinsterende ster de stal binnen. Er komen herders helemaal fris en fruitig op bezoek en 3 wijze mannen die de stal doen geuren naar wierook, brengen prachtige cadeaus! 

Nou, ik ben 5 keer bevallen en vond het eigenlijk maar weinig romantisch. Laat staan als de moeder in het verhaal nog erg jong is en de vader eigenlijk helemaal de vader niet is. Wat moet het spannend zijn geweest!
En een rit in een ambulance met een dikke buik is niet erg prettig, laat staan als je hoogzwanger een lange tocht moet maken, te voet en met hulp van een ezel.... Ik zie Maria zo voor me met een pakje Rennies om haar maagzuur tegen te gaan van al dat gehobbel op de rug van dat dienstbare beestje.

Aangekomen in de plaats waar ze zich moeten melden is er voor hen nergens een plaats te vinden om te slapen. Mijn bed was al ellendig genoeg op het eind. Met een aantal extra kussens vond ik na heel wat gewoel op den duur de juiste houding. Maria had niet eens een bed tot haar beschikking. Ze moest bevallen ergens waar dieren gevoerd worden, want hetgeen wat we lezen is dat de baby in een voerbak gelegd werd. 

En waarom was er geen plaats? Was dat omdat ze zagen dat deze vrouw bijna ging bevallen en je naar Joodse tradities 7 dagen onrein bent als je bent bevallen? Of zagen de mensen ook wel dat het sowieso ongepast is om een hoogzwangere vrouw in een grote ruimte, samen met vreemden, te laten slapen. Terwijl de kans bestaat dat de bevalling zich snel aandient. Misschien had ze al wel weeën tijdens de zoektocht, we weten immers niet precies hoeveel tijd er tussen de aankomst in Bethlehem en het moment van de voerbak in zit.....

Romantisch is het verkeerde woord. Jezus is geboren in onrustige omstandigheden. Zijn moeder en Jozef hadden verre van een stabiele situatie en werden niet met open armen ontvangen. 
En toch werd er na aankomst een baby geboren. Het hoe en waar is niet helemaal duidelijk. Maar wel wie!!! Jezus nam de plek in die voor Hem bedoelt was. Maar zelfs zijn eigen ouders hadden niet door wie Hij precies was. 

Tot op heden wordt er over Jezus gesproken en over de bijzondere dingen die Hij zei, deed en voorleefde. Hij kwam heel gewoon, maar was toch zo ongewoon. 
Maar romantisch was Zijn leven zeker niet. Hij heeft veel moeiten moeten doorstaan en dat begon al bij de omstandigheden waar Hij in geboren werd.
Dit is dan ook precies de reden waardoor Hij weet wat het is om te strijden. Hij zag om naar de vreemdelingen, de verstoten mensen, de zwakken. Hij weet hoe het voelt om te vluchten, niet geaccepteerd te worden en pijn te lijden. Hij liet de hemel achter om mens te worden...

Wie is Hij voor jou?

Kijk eens voorbij de geromantiseerde versie en ontdek wie Jezus echt was en wie Hij voor jou wil zijn!
God is met ons, niet alleen toen, maar nu nog steeds! 

(Bijbelgedeelte: Lucas 2)

1 opmerking:

  1. Ik heb er eerlijk gezegd nooit iets romantisch aan gevonden. Oh het beeld van zo´n kerststal is zoet maar iedere moeder met kind ziet er lief uit. Wanneer je bedenkt waarom hij naar de aarde kwam blijft er van dat zoete beeld al snel niet veel van over; wat een opgave!

    BeantwoordenVerwijderen